Kirleticiler, çevremizde her yerde bulunur: Yiyeceklerimizde, sularımızda, havada ve evlerimizde. Modern teknolojiyi ve kirleticileri evimize getirmeye devam ederken, çocuklarımızın fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıklarını etkileyen görünmez toksinlere maruz bırakıyoruz.

Çocuklar, ne gibi çevresel risklerle karşı karşıyadır?

Dünya Sağlık Örgütü, çocukların çevresel risklere karşı yetişkinlerden daha savunmasız olduklarını belirtmektedir.

  • Çocuklar sürekli büyüyor. Ağırlıklarıyla orantılı olarak, daha fazla hava solur, daha fazla yiyecek tüketir ve yetişkinlerden daha fazla su içerler.
  • Çocukların merkezi sinir, bağışıklık, üreme ve sindirim sistemleri hala gelişmektedir. Gelişimin belirli erken aşamalarında, çevresel toksik maddelere maruz kalmaları geri dönüşü olmayan hasara yol açabilir.
  • Çocukların çevreleri üzerinde çok az kontrolü vardır. Yetişkinlerin aksine, hem risklerden habersiz olabilirler hem de sağlıklarını korumak için seçim yapamayabilirler.
  • Çocuklar gürültü, elektromanyetik dalgalar, ev kimyasalları, gıdalardaki toksinler ve endokrin bozucu kimyasallar gibi şeylerden akut(ani gelişen) olarak etkilenir.
  • Gelişen beyinleri ve vücutları, kronik mide, uykusuzluk ve nefes alma zorluklarından ruh hali değişikliklerine ve öğrenme güçlükleri ile karşı karşıya kalır.

Çevrenin olumsuz etkileri nasıl azaltılır?

Ebeveynlere, çocuklarını olumsuz etkileyen çevresel faktörlerin etkisini azaltmak için 7 önerimiz var.

Tüm elektronik eşyaları yatak odasından çıkarın

Çocuk ve gençlerde iyi bir gece uykusu önemli. Çocukların odalarından televizyonu, tableti, bilgisayarı ve cep telefonunu çıkartın. Bu cihazların yaydığı radyasyon çocuklar için çok zararlıdır.

Wifi’yi uzakta tutun

Wifi radyasyon yayar. Bu nedenle Wifi’yi özellikle çocuklarınızdan uzak noktalarda olmalı. Gece kapatıp sabah açmalıyız. Gece boyunca kullanmadığınız, 8-10 saat boyunca ailenizin bir sinyalle maruz kalmasına gerek yok. Evinizde kullandığınız yazıcıları da kullanmadığınız sürede mutlaka kapatmalısınız.

İşlenmiş gıdaları tüketmeyin!

İşlenmiş gıdaları ve şekeri sınırlamak, çocuğunuzun hayatında çevresel faktörlerin olumsuz etkisini azalacaktır. Organik ve doğal beslenmek vücut sağlığımız için çok önemlidir. Özellikle de çocuklarımız için. Doğal meyve ve sebzeler, zararlı olan elektro manyetik dalgaların etkisini azaltır.

İçme suyunuzu filtreleyin

Filtrelenmiş içme suyu için ve içirin. Doğallığına güvendiğiniz suyu seçin. Filtreleyen sürahi de kullanabilirsiniz.

Evi sık sık havalandırın!

Yaz kış evinizi havalandırmanız çok önemli. İç mekan hava kirliliği, dış mekan hava kirliliğinden daha kötü olabilir. Küf sporları, ev tozu, toz akarları, sigara dumanı, evcil hayvan kepeği ve mevsim poleni gibi havadaki toksinler hassas bir çocuğun nefes alma yeteneğini etkileyebilir.

Mikrodalga fırın kullanmayın!

Mikrodalga fırınlar radyasyon fırınlarıdır. Mikrodalga, gıdanın moleküler yapısını bozar ve bu da çocuklarımızın savunmasız bağışıklık sistemini etkiler. Mikrodalga fırınların zamanla kansere yol açıp açmayacağı konusunda çalışmalar devam etmektedir. Peki, çevreye duyarlı bir çocuğunuz varsa neden bir karar bekliyorsunuz? Çocuğunuzun yemeklerini eski moda şekilde pişirin. Ocak üstünde veya fırında.

Çocuğunuz doğayla iç içe olsun!

Günde 20 dakika boyunca toprakla uğraşmak, oynamak, çocuğun toksik ve duyusal aşırı yüklenmeyi serbest bırakmasına yardımcı olacaktır. Yürüyüş yapmak, açık havada bir evcil hayvanla oynamak ya da her gün açık hava oyunu oynamak çocuğunuzun daha sağlıklı bir zihin, beden ve ruh geliştirmesine yardımcı olacaktır. Doğa, insan sağlığı ve refahında hayati bir rol oynar.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir