Denizli’mizin sevilen öğretmenlerinden Ayşegül Odabaşıoğlu, “Orda Bir Köy Var Uzakta” isimli çok güzel bir e-twinning projesine imza attı. Türkiye, Romanya ve Yunanistan’dan birçok öğretmen ve öğrenci ile birlikte bir proje hazırladılar. Öğrenciler bu projeyle tarımın ve doğanın önemini öğrendi.

İlkokul öğretmeni ve Honaz Atatürk İlkokulu öğretmeni Ayşegül Odabaşıoğlu, okullarda düzenlenen e-twinning projesi için kapsamlı bir çalışma hazırladı. Ayşegül Odabaşıoğlu projeyi ile ilgili, ‘’Çocukların doğa ve tarımsal faaliyetlerden kopuk olarak büyümeleri hem çocukların gelişimsel bütünlükleri hem de güvenli gıda ve tarımın sürdürülebilirliği açısından tehlike arz etmektedir.  Şehir ortamında büyüyen çocukların doğada vakit geçirmelerini, vücutlarını çalıştırmalarını, doğayla iç içe olup bağ kurmalarını, toprağa dokunmalarını sağlamak için çaba sarf etmeliyiz. Doğada zaman geçiren çocuğun fiziksel sağlığı güçlenir, çocukların iskelet ve kas sistemleri gelişiyor; motor becerileri artıyor, yaratıcılığı gelişir, daha iyi odaklanır, çevre bilinci gelişir; doğa zihinsel ve ruhsal olarak iyileşmeye yardımcı olur. Bu çocuklar ilerleyen yaşlarda iletişim bozukluğu, depresyon gibi sorunlarla daha az karşılaşıyor. Tarım nasıl yapılıyor, gıda ürünleri nasıl üretiliyor, tarladan sofraya nasıl geliyor bunları öğrenmeleri onlara tamamen farklı yeni bilgi ve beceriler edinmelerini sağlayacak ve farkındalıklarını artıracaktır. Tarım eğitimin en etkili yolu da çocuğun doğada bulunmasıdır. Doğada bulunan toprağa eli değen çocuk doğaya sevgi ve saygı besler” dedi.

Okullarda bahçe tarımı yapılıyor

Eğitimci Odabaşıoğlu, “Biz de okullarımızda çeşitli atölyeler, projeler aracılığıyla bahçeler oluşturup bu sayede çocukların çevre duyarlılığını artırmak, toprağa dokunmasını sağlamak ve öğrenirken eğlenmelerini sağladık. Yurtdışından katılan okullarımızla ortak paneller düzenledik. Amacımız çocuklarımızın hem bedenen hem de ruhen sağlıklı bir şekilde büyümesini tarım yoluyla desteklemek, internete bağımlı bireyler yetiştirmekten uzaklaştırmak, tarıma yabancı yetişen nesle tarımı tanıtmak, tarım ve doğa bilincini çocuklarımızda oluşturmaktır. Projeye katılan okulların öğrencilerimiz yörelerine özgü tarım ürünlerini tanıtan resimler, videolar hazırladılar. Okullarında tarım yapabilecekleri bahçeler oluşturdular. Bizim okulumuzda öğrencileri tarım için oluşturulan alanda domates, biber diktik. Öğrencilerimiz açısından çok yararlı bir proje oldu. Projeye katılan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Projeye katılan okullar:

Honaz Atatürk İlkokulu Müdür Yardımcısı Ayşegül Odabaşıoğlu ve Romanya’dan Chiristina Mariana Raducanu projenin kurucuları olarak projede yer aldı. Yunanistan’dan Marina Kartsoni, Münevver Hilal Demirkollu Atatürk ilkokulu Honaz, Serpil Çakır Kayalıoğlu İsmail Keskinoğlu Ortaokulu. Akhisar/Manisa, Hakkı Kaya, Selime ilkokulu Güzelyurt /Aksaray, Özge Irmak Çitgöl İlkokulu Simav/Kütahya, Zeynep Gül Karabodur Konakpınar köyü Şehit Jandarma Başçavuş Ebru Serpan ortaokulu Balıkesir, Güllü Özdemir Çanakkale merkez Atatürk ortaokulu. Elif Özkan Trabzon Pınaraltı Ortaokulu, Ece Kayhan Cinköy ortaokulu Tarsus.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir