Ebeveynlerin en çok merak ettiği ve uzman görüşüne başvurduğu konu “Çocuğum sağlıklı büyüyor mu?”. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kaplan, çocuklarda kilo alamama, büyüme geriliği ve aşırı kilo alma gibi konularda ailelere önerilerde bulundu.

Dr. Çiğdem Kaplan, ailelerin en sık “Çocuğum kilo almıyor”, “Çocuğum uzamıyor”, “Çocuğum çok kilolu” gibi şikayetlerle Çocuk Polikliniklerine başvurduklarını ifade etti. Çocukların temel sağlık göstergelerinden birinin büyüme olduğunu vurgulayan Kaplan, “Büyüme ve gelişme, çocukluk döneminin kritik sağlık göstergelerinden biridir. Bebeklikten ergenliğe kadar, çocuklar uzman gözetiminde düzenli olarak takip edilmelidir. Büyüme değerlendirmesinde yaşa göre ağırlık, yaşa göre boy ve yaşa göre baş çevresi ölçümleri sıkça kullanılır. Çocukların dengeli beslenmesi, büyüme ve gelişme açısından kritik öneme sahiptir. Beslenme, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağların yeterli düzeyde alınmasını gerektirir. Miktar değil, besin değeri önemlidir. Bebeklik döneminde anne sütü önemlidir, ancak çocuk büyüdükçe sofra yemekleri bu rolü üstlenir. Çocuklarda düzenli yemek saatleri, besin dengesi, mutlu bir ortam, sevilmeyen yiyecekleri sevilen yiyeceklerle sunma ve yeterli uyku, beslenmede önemlidir. Aşırı veya yetersiz beslenme, çocukluk döneminde obezite gibi sorunlara yol açabilir. Büyüme ve gelişmeyi desteklemek, ebeveynlerin öncelikli sorumluluklarından biridir” şeklinde konuştu.

Çocuğunuzda gelişim geriliği varsa mutlaka uzmana başvurun!

Uzm. Dr. Çiğdem Kaplan, çocukların yaşıtlarına göre boy veya kilo açısından geri olduğunda mutlaka bir Çocuk Uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti. Büyüme eğrilerinde geri kalan çocukların detaylı bir şekilde araştırılması ve düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Kaplan, çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesinin yanı sıra sevgi dolu bir ortamda büyütülmesinin de önemli olduğunu ifade etti.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir