Pankreas kanseri, erken aşamalarda sessizce ilerleyip ileri evrede teşhis edildiğinde yaşamı büyük ölçüde etkileyen bir hastalıktır. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, obezite ile pankreas kanseri arasında bağlantı olduğunu vurgulayarak, “Aniden ortaya çıkan şeker hastalığı, pankreas kanserinin erken bir belirtisi ve uyarıcısı olabilir. Özellikle ailesinde şeker hastalığı öyküsü olmayan kişilerde bu durum önemli bir alarm işareti olarak değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

Avrupa genelinde en sık rastlanan onuncu kanser türü olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Her yıl dünya genelinde 250 bin kişi pankreas kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülüyor. Hastalığın seyri genellikle yapılan cerrahi operasyona bağlıdır. Eğer cerrahi müdahalede tümör tamamen çıkarılırsa ve tümörün agresif yapısı yoksa, en iyi sonuçlar elde edilebilir” dedi.

Pankreas şeker düzenlenmesinde önemlidir

Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, vücudumuzun metabolizması için pankreasın büyük öneme sahip olduğunu açıklayarak, “Pankreas, midenin arka tarafında bulunan bir salgı organıdır. Sindirim için gerekli enzimleri üretir ve ince bağırsağa kanal yoluyla ileterek sindirimi sağlar. Aynı zamanda kan şekeri düzenlemesi için önemli hormonlar üretir. Pankreas kanseri, pankreas hücrelerinin normal sınırlar içindeki işlevlerini kaybedip kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve tümör oluşturması durumudur” şeklinde konuştu.

Pankreas kanserinin genellikle geç teşhis edildiğini ve hızla ilerlediğini belirten Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Genetik faktörlerin yanı sıra yanlış yaşam alışkanlıkları ve çevresel etkenler pankreas kanseri riskini artırabilir. Hastalık genellikle erken aşamalarda belirti vermez. Ancak, mide şişkinliği, karın-sırt ağrısı veya ani kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıktığında, genellikle başka hastalıklarla karıştırılarak önemsenmez. Bu durumda kanser hızla yayılır ve genellikle geç evrede tespit edilir” dedi.

Sigara bu kanser için de risk faktörüdür

Hastalığın başlıca belirtileri ve risk faktörlerine değinen Prof. Dr. Gökakın, “Sigara kullanımı pankreas kanseri için bir risk faktörüdür. Ayrıca, aile öyküsü, genetik faktörler ve bazı mutasyonlar da hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran etkenler olarak belirlenmiştir. Hastalık genellikle belirsiz belirtilerle başlar. Karın üst bölgesinde mide dolgunluğu, rahatsızlık hissi ve iştahsızlık, hastaların erken dönemde sıkça karşılaştığı belirtilerdir. Ancak, bu belirtiler basit bir mide sorunu gibi algılanabilir, bu nedenle hastalığın erken teşhis edilme olasılığı düşmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir