Hassas Bağırsak Sendromu olarak da bilinen, İBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) nedir, nasıl ortaya çıkar ve neler yapılmalıdır?

Diyetisyen Cansu Çatal,  İrritabl Bağırsak Sendromu ile ilgili, Beyin ile kolon arasındaki koordinasyonun bozulması sonucunda geliştiği düşünülmektedir. Bunu bozan en büyük etmen strestir. Sanayileşmiş ülkelerde Nüfusun %20 si İbs’ ye sahiptir. Kadınlarda görülme oranı erkeklerdeki orana göre 2 kat daha fazladır. Sıklıkla 20-30 yaş arasında görülür.

İbs’de yapısal olarak organlarda hiçbir sorun olmamasına karşın işleyiş problemi vardır.  

Semptomları; karın ağrısı, karın krampları, şişkinlik, kabızlık, ishal, mide yanması, geğirme, guruldama ve acil tuvalet ihtiyacıdır.

Hastalık sindirim sisteminin tamamını tutabilir, bağırsağın tembelliği yüzünden midede gaz birikebilir. Genellikle bağırsak kolonizasyonu sağlıksızlıktır. Yani sindirime yardımcı bakteriler azdır. Bu bakterilerin az oluşu gaz oluşumuna neden olabilir. Bu da doluluk hissi, şişkinlik ve şiddetli karın ağrısına yol açabilir” dedi.

Kansere yol açar mı?

Hastalık hakkında bilgi veren Cansu Çatal, “İbs’li kişilerde besinler sindirim sisteminden çok hızlı veya çok yavaş geçer. Bağırsaklardan geçiş süresi çok hızlı olduğundan sıvıların geri emilimi mümkün olmaz ve dışkı sıvıda kalır bu da ishal oluşumuna neden olur. Eğer geçiş çok yavaş olursa kabızlık görülür. Zararlı maddelerden koruyan bağırsak bariyeri zayıflamış, bağırsak duvarının geçirgenliği artmıştır. Bu nedenle zararlı maddeler gerektiği gibi atılamaz. İbs, ibh (infammatuar bağırsak hastalığı) ile karıştırılmamalıdır. İbs fonksiyonel bir bozukluktur ibh ise enfeksiyoneldir. İbs kolon kanserine yol açmaz. Ancak bu kişilerde reflü gelişme ihtimali yüksektir” diye konuştu.

Hastalara önerilerde bulunan Cansu Çatal şunlerı söyledi:

  • Rahatlamak için kendinize vakit ayırın ve stresten uzak durmaya çalışın.
  • Düzenli ve öğün saatleri içeren beslenme programları oluşturun.
  • Şişkinlik yapan, sindirimi zor besinleri hayatınızdan çıkarın.
  • Yemekleri iyi çiğneyin ve yavaş yiyin.
  • Egzersiz sıklığınızı ve egzersiz sürenizi artırın.
  • Yeterli miktarda sıvı alımına özen gösterin.
  • Çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden uzak durun.
  • Sigara ve alkol kullanımından uzak durun.
  • Bağırsak mukozasını koruyan, sindirim fonksiyonunu dengeleyen özel geliştirilmiş probiyotikler kullanın.
Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir