Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, 2014 yılında ilk kez kurduğu Güneş Enerjisi Santralinden sonra ikincisini kurmaya hazırlanıyor. Çelik, santralden elde edilen elektriği çiftçilere ücretsiz olarak verecek. Başkan Çelik, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ‘çiftçiye elektriği ücretsiz vereceğiz’ diyerek açıkladığı projeyi ilk hayata geçiren belediye başkanı olacak.

Özel bir youtube kanalının yayınına katılan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Güneş Enerji Santralleri yatırımları ve üreticiye verdiği destek hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Çelik, proje ile ilgili atılan ilk adımların 2014 yılına dayandığını belirterek, “Enerji ile ilgili çalışmalarımız 2014 yılında yani ilk göreve geldiğimiz dönemde başladık.  Özellikle güneş enerjisi ile ilgili çalışmaları sürdürmekteydik. 2015 yılında 1 Mega watlık güneş enerjisi santralini açtığımızda ilçe merkezlerinde yenilenebilir enerjiden bahsedilmiyordu bile. O zaman 20 bin metre karelik alanda 1 mega wattlık enerji santralini 1 milyon 200 bin avro’ya mal etmiştik. 13.3 sente devlete satmaya başlamıştık. 3,5 senede biz bunun finansını bitirmiştik. Başkan olduğumda 2014’te belediyemizin 1 senelik bütçesi 5,5 milyon lira benim yaptığım yatırım 1 milyon 200 bin avroydu. Neredeyse 1 yıllık bütçemiz kadar bir yatırım yapmıştım. İlçeler ürettiği ürünlerin festivalini yapıyordu, biz de ilk kez Enerji Festivali yaptık” dedi.

“Çiftçi belediye olarak sulama kooperatiflerine üyeyiz”

Belediye olarak ÇKS’ye üye çiftçi bir belediye olduklarını ve tarımsal kooperatiflere üye olduklarını söyleyen Birsen Çelik, “Üreticiye bedava elektrik verilmesi gündeme gelince, finansmanı da çözünce biz projemizi açıkça ortaya koyduk. Biz zaten 1,5 yıldır tarımsal sulamadaki en büyük maliyet olan elektrik maliyetini nasıl minimalize ederiz diye kafa yoruyorduk. Zaten altyapımızı hazırlamıştık. Yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanda yeni bir güneş enerjisi santrali kurmakla ilgili bütün çalışmalarımızı tamamlamıştık. Biz çiftçilik yapan bir ilçesiyiz, 11 tane kooperatifimiz var. 7 tanesi sulama, diğerleri kalkınma kooperatifi. Bizim arazilerimiz olduğu için tarımsal sulama kooperatiflerine üye olarak bağ oluşturduk. Çiftçilerimize bu projemizi anlattığımızda çok beğenildi” diye konuştu.

Kuru tarım verimsiz oluyor

Başkan Çelik,  su problemi ve elektrik maliyetinin artmasından dolayı bazı çiftçilerin susuz tarıma geçtiklerini ancak susuz tarımın verimsiz ve ürün çeşitliliğini düşürdüğünü söyledi. Çelik, “Sulama sorunları yüzünden vatandaşlarımızdan kuru tarıma geçenler oldu ancak kuru tarımda verim kötü, 2-3 ürün alabilecekken tek ürün alabiliyor. Pandeminin bize öğrettiği şeyler oldu. Gıda, tarım çok önemli dedi bize. Üretmek çok önemli. Tarımda elektrikten dolayı kuru tarıma geçen üreticimize çare olmamız gerekiyordu. 1,2 megavatlık bir alanda Baklan Kuyucak bölgesinde ikinci güneş enerji santrali kurarak tarımsal sulama kooperatifi üyelerine elektrik sağlayacağız. Bu proje için 1 milyon dolara ihtiyacımız var. Finans kuruluşları ile görüştük. Son Cumhurbaşkanlığı genelgesinden sonra da sıfır faizli iki sene ödemesiz, 5 sene vadeli finansı devlet sübvanse edecek. Bu yatırımızı o kanalla yapacağız. Antalya Muratpaşa Belediyesi de benzer proje yapacak. Her belediye başkanı ilçesi için bir şeyler yapmak ister” ifadelerini kullandı.

Yeşil evler üreteceğiz

Bozkurt’u yeşil ev yapmak isteyen vatandaşa belediye olarak kolaylık sağlayacaklarının altını çizen Başkan Birsen Çelik, “Güneş enerjisi ile ilgili çalışmalarımız sadece sulama ile sınırlı değil. Biz 2019 ağustosunda yaşadığımız depremden sonra yıkılan evlerimiz olunca, yapı stoğu çalışmamız oldu. Yeni yapılarda yeşil bina yapalım, bu evler kendi enerjisini üretsin istedik. Projeyi hazırladık. Yeşil bina yapacak vatandaştan ruhsat harcı almamak için meclis kararı çıkardık” dedi.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir