Uyku harika bir şifacıdır ve dinlenme ve düşünme zamanıdır. Vücudumuz için yemek, içmek ve nefes almak kadar önemlidir. Uyku, bebekler için daha da önemlidir ve ne kadarına ihtiyaç duydukları yaşlarına göre değişir. Bebeğinizin yeterince uyumasını sağlamak, gelişiminden, ruh haline ve sosyal etkileşimlerine kadar her şeyi olumlu yönde etkiler.

Daha uzun süre uyumak için mücadele eden çocuklar, ruh hallerini kontrol altında tutmakta zorlanabilirler ve kendilerini üzgün, hüsrana uğramış ve huzursuz hissedebilirler. Daha büyük çocuklar daha düşüncesiz ve açık sözlü hale gelebilir.

Yetersiz uykunun etkilerini yetişkinler de hisseder. Uyuşuk hale gelebilir, iştahlarını kaybedebilir ve kendilerini depresif hissedebilirler. Bu sorunları yaşıyorsanız biraz uyumak için arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan yardım istemekten çekinmeyin. Bu, bir arkadaşınızdan gelip bebeğinizi kucaklamasını istemek kadar basit olabilir.

İlk üç ayda neler beklenebilir?

Yeni doğan bebekler çok uyur! Muhtemelen ilk birkaç hafta içinde uyanık olduklarından daha fazla uykuda vakit geçirdiklerini göreceksiniz. Bu ilk ay uykuları, erken gelişimleri için çok önemlidir ve rahim dışındaki yaşamı işlemelerine ve daha fazlasını öğrenmeye hazır uyanmalarına yardımcı olur. Her bebeğin, muhtemelen tanıdığınız diğer bebeklerden farklı olacaktır.

Yenidoğan uykusu, hiçbir kafiye veya sebep yokmuş gibi görünebilir. Uyanmaları kolaydır çünkü uyku ‘aktif uyku’dur, göz kapaklarının titrediği ve nefes almalarının düzensiz olduğu hafif bir uykudur. Ara sıra seğirebilir veya homurdanma veya ağlama gibi küçük sesler çıkarabilirler. Gündüz ve gece boyunca görünüşte rastgele zamanlarda, 30 dakikadan yaklaşık dört saate kadar değişen daha kısa nöbetlerde uyuma eğilimindedirler.

Günde 16-18 saat uyuyabilirler

Her gün 16 ila 18 saat arasında uyumaları alışılmadık bir durum değil. Dört haftalıkken, bu yaklaşık 14 saate iner. Bu genellikle gündüz 8-9 saat ve gece kabaca 8 saat arasında bölünür. Tek bir uzun uyku yerine bu uyku da 1-2 saatlik dilimlere bölünür. Çoğu, yaklaşık üç aylık olana veya 12-13 gram ağırlığa gelene kadar gece boyunca uyumaya başlamaz. Yaklaşık üçte ikisi, altı aylık olduklarında düzenli olarak gece boyunca uyuyabilir.

Araştırmalar, ‘sürekli uyuyan’ çocukların bile gece birkaç kez uyandığını gösteriyor. Ancak tekrar uykuya dalmak için ebeveynlerinin yardımına ihtiyaç duymazlar, yani ebeveynleri çocuğun uyandığını fark etmez. Bu, ebeveynlerine yakın olmak isteyen ve bir ebeveyn gelene kadar ağlayan çocuklarla çelişebilir.

Yenidoğanın ne kadar uykuya ihtiyacı vardır?

Her bebeğin farklı olduğunu ve farklı ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Yenidoğanlar ayrıca ihtiyaç duydukları uyku miktarında da büyük farklılıklara sahiptir. 0 ila 3 ay arasında bebekler genellikle günde 16 ila 18 saat uyurlar. Minik mideleri tok kalma yeteneklerini etkiler ve günün her saati 2-4 saat aralıklarla yemek yemek için uyanırlar.

Yeni doğan bebeğinizin ne kadar veya ne kadar az uyuduğuyla ilgili endişeleriniz varsa, bunları doktorunuza sorun ancak birçok sağlıklı yeni doğan bebeğin ortalama süreden daha fazla veya daha az uyuduğunu unutmayın.

Yeni doğan bebeğim nerede uyumalı?

Üç aydan küçük bebekler en iyi kendi beşiklerinde uyurlar. Kendi kendilerine dönmeden önce, her zaman sırt üstü uyutulmaları gerekir. Çalışmalar bunun ani bebek ölümü sendromu riskini azalttığını bulmuştur.

Minik bebeklerin beşiğine oyuncak koymayın!

Beşikte sert bir şilte ve sıkıca oturan bir çarşaf dışında hiçbir şey olmamalıdır. Şilte ile beşik arasına iki veya daha fazla parmak sığdırabiliyorsanız güvenlik standartlarını karşılamaz. Boğulma tehlikesi olduğundan, beşiğe yumuşak yastık veya yumuşak oyuncak koymayın.

Bazı ebeveynler yenidoğan döneminde beşik tercih etmektedir. Daha küçüktürler ve bazıları portatiftir, böylece evde sizinle birlikte taşınabilirler. Ayrıca beşiği yatağın yanına koymanıza da olanak tanır, böylece bebeğiniz yatakta siz olmadan yanınızda uyuyabilir.

Güvenli birlikte uyuma pratiği nasıl yapılır?

Bazı ebeveynler, “birlikte uyuma” olarak bilinen bir uygulama olan bebeklerini yanlarında bulundurmayı tercih ederler. Birçok bebek, bir ebeveynin yanındayken daha iyi uyur.

Tercihiniz buysa yatak güvenli bir alan haline getirilmelidir. Güvenli bir şekilde birlikte uyumak için şunları yapmanızı öneririz:

• Uyku alanında bebeğinizin nefes almasını engelleyebilecek veya aşırı ısınmasına neden olabilecek yumuşak eşyalardan (örneğin yastıklar ve battaniyeler) uzak tutun.

• Yataktan düşmeyeceklerinden veya duvar ile şilte arasında sıkışmayacaklarından emin olun

• Yatakta evcil hayvanlara veya diğer çocuklara izin vermeyin

Yenidoğan rutini oluşturmak

Uyku, vücudun iç saatinin bir parçası olan 24 saatlik döngüleri olan ritimlerle yönetilir. Bu ritmin çoğu, vücudunuzun iç saatini düzenleyen ve gün boyunca daha uyanık ve uyanık hissetmenizi sağlayan gün ışığına maruz kalmayla sağlanır. Karanlık, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğini söyler.

Çoğu yetişkin, ömür boyu süren bir eğitimden sonra aydınlık ve karanlıkla uyum içindedir, ancak bu yeni doğanlar için aynı değildir. Anne karnındayken bebeğin uyku programı, annesinin gece ve gündüz hakkındaki fizyolojik ipuçlarıyla uyumludur. Anne hareket ettiğinde ve uyanıkken bebeğin kalp ve solunum hızları artar. Anne uyurken yavaşlarlar.

Plasentadan geçen melatonin bebeğin iç saatini de etkileyebilir. Doğduklarında artık bu hormonal ipucuna sahip değiller ve kendi ritimlerini geliştirmek zorundalar. Bu, daha uzun değilse bile iyi bir hafta sürebilir. Geceleri yerleşmeye başlayana kadar beş ay beklemeye hazırlıklı olun, örneğin bir seferde beş saatten fazla uyumak.

Rutinler çocuklar için iyidir

Çocuklar tekrar yoluyla öğrenirler. Her gece aynı rutini yapmak, çocuk ne olacağını bildiği için bir güvenlik duygusu yaratır.

Onları gündüz aktivitelerinizin koşuşturmacasına dahil etmek ve gün ışığına maruz bırakmak uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Akşam rutini banyo, pijama giyme, akşam yemeği ve yatmadan önce bir masal veya bir ninni ile başlayabilir. Ayrıca, olgun melatonin salgılama kalıpları geliştirmelerine yardımcı olabilecek bir bebek masajı da deneyebilirsiniz.

Yatmadan önce gevşemek ve rahatlamak için bir saat kadar zamanları varsa iyi olur. Gece beslenmek için uyanırlarsa, aktiviteyi minimumda tutun. Mümkün olduğu kadar az gürültü yapın ve onları tamamen uyandırmamak için çok fazla hareket etmeyin.

Ebeveynlerin yeni doğmuş çocuğu tanıması zaman alıyor ama ilk birkaç ayda bile çocuğa gece ile gündüz arasındaki farkı öğretmek iyi olabilir. Gündüzleri aydınlık ve gürültü var. Geceleri karanlık ve sessiz. Geceleri mümkün olduğu kadar az ışık açın ve akşamları ve gece bez değiştirirken alçak sesle konuşun.

Bebeğinizin kollarınızda uykuya dalmasına izin vermek iyi bir fikir değildir. Buna çok alışabilirler ve uykuya dalmak için kucakta tutulmayı bekleyebilirler. Ayrıca, bir uyku döngüsü sırasında kısa bir süre uyanırlarsa, kendi kendilerine uykuya geri dönemeyebilecekleri anlamına da gelir.

Yazının devamı için aşağıdaki görsele tıklayın:

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir