Gelin kaynana çekişmesi ülkemizde bir hayli önemli bir konu… Hele ki eve kaynana geliyorsa Eyvahhh!!! Gelin kaynana çatışması sadece Türklerde mi var? İyi haber! Tabi ki hayır!

Birçok kadın için “kayınvalide” kelimesi endişe ve korku uyandırabilir. Genel bir kanıya göre, kayınvalideler ve gelinler arasında sıkça anlaşmazlıklar yaşanmaktadır. Uzman Psikolog Ebru Özer Özkul, bu tür çatışmaların evlilik doyumunu ciddi şekilde zedelediğini ve bazı durumlarda çiftlerin boşanmasına bile yol açabileceğini belirtiyor.

 Dünya genelinde, gelin ve kayınvalide arasındaki ilişkilerde sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar, evliliklerin genel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özkul, gelin-kayınvalide arasındaki rekabetin bazen erkeğin hangi tarafa daha yakın olacağı konusunda bir güç mücadelesine dönüşebileceğini ifade ediyor.

Psikolog Ebru Özer Özkul, evliliklerde ailelerden kaynaklı ilişki sorunlarının çok yaygın olduğunu söyledi. En çok da gelin-kayınvalide çatışmaları yaşandığını kaydeden Özkul, “Gelin kayınvalide arasındaki rekabet güç çatışmasına dönüyor. Gücü kime vereceğine yönelik erkeğe baskı yapılıyor. İletişim düzeltilemez, denge kurulamazsa eşler birbirinden uzaklaşıyor. Ya evlilik boşanmaya doğru gidiyor, ya da yuva yıkılmasın, sistem devam etsin diye aynı evin içinde iki yabancı gibi evliliği sürdürüyorlar” dedi.

Ebru Özer Özkul, ailelerin evliliklere fazla müdahalede bulunmaması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, kayınvalidenin kendi evliliğinde mutlu olması durumunda, gelinle olan ilişkisinin daha sağlıklı olabileceğini belirtiyor. Ancak, eğer kayınvalide kendi evliliğinden memnun değilse, oğlunun aile hayatına daha fazla müdahalede bulunma eğiliminde olabilir.

Kayınvalide Evliliğinde Mutluysa Gelinle İletişimi Daha İyi Oluyor

Eğer kayınvalide kendi evliliğinde mutluysa, kendi eşi annesi ve kayınvalidesi ile bir güven ilişkisi kurabilmişse çocukla çok uğraşmıyor. Kendi hayatında, kendi evliliğinde, kendi işinde, kendi özelinde, kendi iş dünyasında mutluysa çocuğunun aile hayatına karışmıyor.Kendi evlilik doyumuna bakıyor. Evliliğinde mutlu değilse, evlilik doyumu sıkıntılıysa ve tüm mutluluğunu çocuğa bağladıysa, bütün hayallerini ve aktarımını çocuğa yapıyor. O zaman çocuğunun aile hayatına daha müdahaleci daha

Özkul, kayınvalidelerin iyi niyetle de olsa, gelinin hayatına fazla müdahalede bulunmaması gerektiğini belirtiyor. Özellikle yeni doğum yapmış bir gelinin zaten birçok endişesi olduğunu ve kayınvalidenin bu endişeleri artırabileceğini ifade ediyor.

Erkek Dengeyi Sağlamalı

‘Annen bunu yaptı’, ‘Baban bunu dedi’, gibi söylemlerle, eşler arasında tartışmalar yaşanabiliyor. Eğer erkek: ‘O öyle demek istemedi, o iyi niyetinden söyledi’ diye ailesini savunduğunda ilişkiyi daha da dar boğaza sokuyor. Daha açık, net bir iletişim seçmek, taraf tutmadan ortada durabilmek önemli. Tarafları o açık iletişime motive etmek gerekiyor. İletişim becerisi zayıf bir erkekse annesini savunmaya geçiyor ve kadının da eleştiri dozu artıyor. Erkek anneden yana tavır koyduğunda evlilik dinamiği bozuluyor. Eşinden yana tavır aldığında ise ailesiyle arası bozuluyor.

Açık ve dürüst iletişimin önemine değinen Özkul, gelin ve kayınvalide arasındaki iletişimde mecaz kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, erkeğin ailesi ve eşi arasında denge kurması gerektiğini vurguluyor.

Son olarak, Özkul, kayınvalide-gelin çatışmasının sadece Türkiye’ye özgü olmadığını, dünya genelinde benzer sorunların yaşandığını belirtiyor. Özellikle Asya ve Amerika’da yapılan araştırmalar, kadınların bir kısmının kayınvalidelerinden çeşitli istismarlar gördüğünü ortaya koymaktadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir