Süreyya Ağaoğlu, ülkemizin ilk kadın avukatı. Sadece avukat değil aynı zamanda bir kadın hakları savunucusu, yazar ve siyasetçi olan çok yönlü bir kırmızı kadın kendisi.  

Bugün Ağaoğlu’nun ölümünün 33.yıl dönümü. Ağaoğlu’nun kadınlara ve özellikle gençlere örnek bir hayatı olmuş. Kadın avukatların öncüsü olmuş bir kadın o.

Süreyya Ağaoğlu, 29 Temmuz 1903 tarihinde Azerbaycan’ın Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir. Babası ünlü bir düşünür ve siyaesetçi Ahmet Ağaoğlu, annesi Sitare Hanım’dır. Süreyya Hanım’ın 4 kardeşi vardır.

Tezer Taşkıran eğitimci ve siyasetçi; Abdurrahman Ağaoğlu mühendis ve işadamı; Samet Ağaoğlu siyasetçi ve yazar; Gültekin Ağaoğlu ise tıp doktorudur.  

Ailesi 1910 yılında Türkiye’ye yerleşti.

1920 yılında İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra 1921 yılında, hukuk eğitimi görmek için Darülfünun’a başvurdu. ilk hukuk eğitimi alan kadın olarak, ülkemizin İlk Türk Kadın Avukatı ünvanını aldı. Böylece kadınların hukuk alanında eğitim almasının önünü açtı. İngilizce ve Fransızca bilen Ağaoğlu uluslararası birçok konferansta ülkemizi temsil etmiştir.

Türkiye’nin önemli davalarında avukatlık yaptı

Ağaoğlu, yaptığı çalışmalar sayesinde, Türkiye’de önemli davalarda avukatlık yapmıştır. Örneğin, ODTÜ yönetimi davası, Susurluk skandalı ve Ergenekon davası gibi davalarda Ağaoğlu avukatlık yapmıştır.

Ağaoğlu, aynı zamanda yazar olarak da bilinir. Yayımlanan birçok kitabı bulunur. Bir Ömür Böyle Geçti, Londra’da gördüklerim kitaplarının yanında pek çok hukuk makalesi yazmıştır.

Kadın hakları savunucusu

Kadın hakları savunucusu olan Ağaoğlu, 29 Aralık 1989’da İstanbul’da katıldığı “Kadın Hakları ve Çağdaşlaşma” konulu bir panel sonnda bir kaza geçirerek beyin kanamasından hayatını kaybetmiştir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir