Muğla İkizköy’de yapılması planlanan kömür madeni için Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimi için direnen köylüler ve çevrecilere rağmen ağaç kesimi yapıldı. YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için 24 Temmuz Pazartesi günü başlattığı kesim içimizi yaktı.

Kesim bitti açıklamasına rağmen köylüler ve çevreciler bölgeden ayrılmıyor. Onlarla fiziki olarak birlikte olamasak da yüreğimiz onlarla… Köylü bir annemiz feryat ederken diyor ya ağaçları keserken sanki benim vücudumu kestiler diye aynı duyguları ben de hissettim olanları izlerken, bütün vücudum kanadı.

31 Temmuz’da da tv100’de, Artvin’de Hayrettin Özaltın’ın sahibi olduğu Özaltın İnşaat’ın yaptığı doğa katliamının görüntüleri yayınlandı. Yine kahrolduk…

Şimdide duyduk ki Kaz Dağları’nda Cengiz Holding ağaç kesimine başlamış. Maden projesine karşı açılan ilk dava kazanılmasına ve 2. dava devam etmesine rağmen şirket ormanda yol ve şantiye sahası için ağaç kesimine dün başladığı bilgisi kamuoyuna yansıdı.

Akbelen, Kaz Dağları, Artvin, Uludağ ve diğerleri…

Durmuyorlar ne yapsak ne kadar çabalasak durmuyorlar. Doğamızı çevremizi katletmeye devam ediyorlar. Küresel iklim kriziyle neredeyse 200 yılının en sıcak günlerini yaşadığımız halde, doğa bizi uyardığı halde durmuyorlar… Ne zaman duracaksınız, bu para hırsınız ne zaman bitecek? Yakında gölgesine sığınacak ağaç, alacak oksijen bulamayacağız. Bugün denizlerin kaynadığı haberini duymayan kaldı mı? Denizler neden kaynıyor küresel ısınmadan… Van’da sıcaktan kuşlar ölmeye başladı neden küresel ısınmadan… Doğa bizi uyarıyor, durun artık!

Küresel ısınma, dünya üzerinde iklim değişikliklerine, deniz seviyesi yükselmesine ve aşırı hava olayları gibi çeşitli olumsuz etkilere neden olduğu biliniyor. Ormanların ve ağaçların, küresel iklim denklemin içinde önemli bir rolü olduğunu bilmek için çok da uzman olmaya gerek yok, biraz fen bilgisi bile yeterli.

Karbon Tutma Kapasitesi

Ağaçlar, fotosentez süreci aracılığıyla atmosferden karbon dioksit (CO2) alıp oksijen (O2) üretir. Bu süreç, atmosferdeki karbondioksit miktarını azaltmaya yardımcı olur. Yetişkin bir ağaç, yılda ortalama olarak 22 kg karbon dioksit emebilir. Ormanlar, dünya genelinde karbon döngüsünün büyük bir parçasıdır ve atmosferden milyonlarca ton karbondioksit alabilir.

Ormanların İklim Etkileri

Ormanlar, yalnızca karbon emilimiyle değil, aynı zamanda yerel iklimi düzenleyerek de küresel ısınma üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Ağaçlar ve bitki örtüsü, toprak nemi seviyelerini düzenler, buharlaşmayı artırır ve böylece havayı soğutur. Bu, yüksek sıcaklıkları ve aşırı hava olaylarını hafifletebilir.

Ne yazık ki, orman kaybı ve ormansızlaştırma(ağaç kesme), küresel ısınmanın artmasına neden olabilir. Ormanların yok edilmesi, ağaçların karbon emilim kapasitesini azaltır ve kesilen ağaçlardan serbest bırakılan karbon, atmosfere salınır.

Ormanların küresel ısınmaya etkilerini en üst düzeye çıkarmak ve olumsuz etkileri en aza indirmek için daha çok orman oluşturmamız gerek..

Ormanlar ve ağaçlar, küresel ısınma ile mücadelede önemli bir rol oynuyor. Hem karbon emilimiyle hem de mikro iklim düzenlemesiyle olumlu etkilere sahip olabilirler. Bununla birlikte, ormansızlaştırma ve yanlış orman yönetimi, bu olumlu etkileri zayıflatabilir veya tersine çevirebilir. Sürdürülebilir orman yönetimi, bu değerli kaynağın gelecek nesiller için korunmasına yardımcı olabilir.

Ormanlarımızı yok ederek bizden oksijenimizi çalıyorlar, çocuklarımızın geleceğini çalıyorlar. Yapmayın son ağaç kesilmeden hikayesini yaşamak istemiyoruz. Ağaçlarımıza, ormanlarımıza dokunmayın!

Ormanlarımıza sahip çıkan yüreği güzel köylülerimize ve çevrecilere selam olsun!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir