Safiye Ali Türkiye’nin ilk kadın doktoru… Safiye Ali doktor olmaya karar veriyor ancak, karşısına engeller çıkıyor. Türkiye’deki tıp fakültelerinin kapısı yüzüne kapanıyor. Pes etmiyor, tıp eğitimi için Almanya’ya gidiyor. Çok büyük zorluklarla eğitimini tamamlıyor. Türkiye’ye gelince erkek meslektaşlarının kötü davranışlarına maruz kalıyor… Kadın olduğu için hasta gelmiyor… O yine pes etmiyor…

1894 yılında İstanbul’da doğan Safiye Ali’nin babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit’in yaverlerinden Ali Kırat Paşa, annesi Şeyhülharem Hacı Emin Paşa’nın kızı Emine Hasene Hanım’dır.

Amerikan Kız Koleji’nde okurken Balkan Savaşı başlar. Savaş sırasında yaralıların tedavisiyle ilgilenir. Bu yaşananların etkisiyle doktor olmaya karar verir. Ancak bir sorunla karşılaşır. Türkiye’deki tıp fakülteleri kız öğrenci kabul etmemektedir. Bütün kapılar yüzüne kapanır. O dönemde kız çocuklarının okumasına pek iyi bakılmıyordu. Okuyan kız çocuğu sayısı azdı. Böyle bir ortamda Safiye Ali kararından vazgeçmedi.

Safiye Ali, tıp eğitimi için Almanya’ya gitti. Burada eğitimine önem verdi, çok aktifti. Eğitim sürecinde ciddi anlamda maddi sorunlar da yaşadı ancak amacına ulaştı. Eğitimini birincilikle tamamlayıp ülkesine döndü.

Muayenehanesine kimse gelmez!

Kadın ve çocuk hastalıkları konusunda uzmanlığını aldıktan sonra İstanbul Cağaloğlu’nda1923 yılında ilk muayenehanesini açar. Ancak muayenehanesine kimse gelmez. Safiye Ali ülkemizin ilk doktoru olarak kendisini kabul ettirmekte zorlanır. Üstelik erkek meslektaşlarının da kötü davranışları ile karşılaşır. Ücret konusunda da muayeneye gelenler daha düşük ücret ödemek ister ancak kendisi bunu kesinlikle kabul etmez ve ‘eşit iş, eşit ücret’ için de mücadele eder. Fakir kadınların ve çocukların tedavisini ücretsiz yapar.

İlk Kadın Tıp Eğitimcisi

Safiye Ali tıp eğitimi veren ilk kadın doktor ünvanını da taşımaktadır. Mezunu olduğu Amerikan Koleji’nin açmış olduğu tıp okulunda alanıyla ilgili dersler vermeye başlar. Onun mücadelesi sayesinde kadınlar tıp fakültelerine kabul edilir.

Süt Damlası ve Safiye Ali

Fransız Kızılhaçı Kadınlar Cemiyeti, bebeklerin süt ihtiyacı ve sağlıklı beslenmesi için Süt Damlası Bakımevini kurdu. 1924’te Fransız Cemiyeti, bu “Süt Damlası”nı, Himaye-i Etfal Cemiyeti’ne bağışladı. Doktor Safiye Ali burada göreve başladı. 1926 yılında da Süt Damlası’nın müdürü oldu. Burada özveriyle çalışan Dr. Safiye Ali, “Küçük Çocuklar Muayenehanesi ve Süt Damlası” adlı bir kitap yazdı.

Süt Damlası ve Safiye Ali annelerin gönlünde taht kurmuştu. Artık muayenehanesine de pek çok hasta gelmeye başlamıştı.

Safiye Ali kanser

Safiye Ali kansere yakalanır ve Almanya’da tıp eğitimi aldığı hastanede tedaviye başlar. Tedavisi sürecinde bile Almanya’da çalışmaya devam eder. 58 yaşında tıp eğitimi aldığı hastanede hayata gözlerini yumar.  

Dün bu mücadeleci kadının doğum günüydü. Ülkemize kattığı güzellikler sadece bu kadar değil elbet… Yaşarken pek çok kadının, çocuğun hayatına dokunmuş bir doktor kendisi… Kadınlara mücadelesi ile örnek olduğu için kendisine teşekkür ediyoruz. Minnetle ve şükranla anıyoruz…

AYŞE SELÇUK KAĞ

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir